MEI 2024

Solitaire regels en alle verschillende manieren om het spel te spelen

Beheers de spelregels van Solitaire en speel als een pro

Solitaire spelen - Het spelregelboek

Geschreven door: Elizabeth Miller | Laatst bijgewerkt: 18 Juni 2023 | Fact check door: Robert Moore

VERTROUWDE EXPERT VERTROUWDE EXPERT
Elizabeth's beheersing van Patience, opgebouwd door drie decennia van spelen en grondige studie, heeft haar gepositioneerd als een innovatieve en zeer gerespecteerde expert, vertrouwd door zowel liefhebbers als beginners. Over Elizabeth Miller

We verwelkomen alle Solitaire liefhebbers op Solitariea.com. Nu is het uw beurt om meer te leren over dit prachtige spel en een deskundige speler te worden.

Als u een nieuwe speler bent, zal deze gedetailleerde gids specifieke Solitaire-regels op een gemakkelijk te begrijpen manier uitleggen. Als je klaar bent met lezen, zul je je nooit meer in de war voelen tijdens het spelen van Solitaire.

Voordat we beginnen, willen we graag verduidelijken wat we bedoelen met het woord 'Solitaire' in deze gids. Er zijn veel Solitaire-varianten, zoals het ontspannende Spider Solitaire, Canfield, Forty Thieves en Pyramid, en elke variant heeft andere regels. Het zou dus onmogelijk zijn om ze allemaal in één gids uit te leggen. Daarom zullen we ons richten op de populairste versie, gratis klondike Solitaire online.

Solitaire spelregels - De opstelling

Laten we beginnen met de opzet uit te leggen, want je moet weten hoe je het spel Solitaire opzet voordat je het kunt spelen. Eerst schud je een standaard kaartspel tot je tevreden bent. De tweede stap is het maken van zeven stapels speelkaarten. Beginnend van links, moet je ervoor zorgen dat elke stapel één kaart meer heeft dan de stapel ervoor.

De eerste stapel zal altijd slechts één kaart hebben, dus uiteindelijk zal elke stapel kaarten hebben die gelijk zijn aan zijn aantal. De derde stap is het omdraaien van de kaarten zodat alle bovenste kaarten open liggen. De overgebleven kaarten worden omgekeerd.

De kaarten die overblijven na het maken van de tableau stapels worden bewaard in de voorraadstapel. Ten slotte zijn er vier basisstapels waarop je alle kaarten stapelt om het spel te winnen.

Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat je de regels volgt en alle kaarten op de funderingsstapels legt.

Regels voor het spelen van Solitaire-spellen

Aangezien we hierboven al hebben uitgelegd hoe Solitaire werkt, is het tijd om de regels te bespreken. De regels geven je een eenvoudige manier om kaarten te spelen en te verplaatsen, zodat je uiteindelijk alle kaarten naar de basisstapels kunt verplaatsen.

Dit zijn de regels die je moet kennen:

 • Terwijl je kaarten probeert te verplaatsen van de stapel naar het tableau of tussen de tableaustapels, kan een kaart op een andere worden gelegd als deze de aflopende volgorde volgt en tot de tegenovergestelde kleur behoort. Je kunt bijvoorbeeld een Hartenvrouw op een Schoppenkoning leggen.
 • Een dichte kaart onder een dichte kaart wordt onthuld nadat je de dichte kaart met succes hebt verplaatst.
 • Als je kaarten op de fundering legt, moeten de kaarten van dezelfde kleur zijn en in oplopende volgorde liggen. De eerste kaart is dus een aas en de laatste kaart is een koning van dezelfde kleur.
 • De trekstapel of de voorraadstapel kan worden gebruikt om kaarten te trekken als je zonder deze kaarten geen zetten kunt doen. In klassiek solitaire wordt slechts één kaart tegelijk getrokken.
 • Een Koning is een speciale kaart omdat alleen een Koning in een lege tableaukolom mag worden gelegd.

Strategieën en tips

Je kunt nu het Solitaire-spel spelen en een paar zetten doen. Je kunt echter niet winnen door een paar zetten te doen, want Klondike heeft een heel laag slagingspercentage en de juiste strategie is nodig om te winnen. We geven je een paar tips die je dichter bij winst brengen.

 • Het beste advies is vaak heel eenvoudig. Als je opties hebt, waarom overweeg je die dan niet voordat je in beweging komt? Het zou dus het beste zijn als je eerst nadenkt en dan nog eens nadenkt voordat je een zet doet.
 • Nadenken over de voorraad is natuurlijk, maar het kan een vergissing zijn. Eerst moet je de kaarten in het tableau zo rangschikken dat de kaarten uit de voorraad ook optimaal gebruikt kunnen worden.
 • Geen enkele zet mag definitief zijn en kaarten die eenmaal op een positie zijn gelegd, kunnen naar een andere positie worden verplaatst als je bij een bepaalde kaart wilt komen.
 • Door een lege stapel te maken, kun je er een koning in leggen en beginnen met het ontwikkelen van een reeks.
 • Concentreer je op de grotere tableau-kolommen , want die hebben meer kaarten en mogelijkheden om sequenties te maken.

Solitaire Tactiek voor Gevorderden Buiten de Regels

We delen ook enkele geavanceerde tactieken zodat je Solitaire online kunt spelen als een echte meester van het spel. Laten we beginnen.

 • Alle kleuren zijn belangrijk, dus probeer gelijkmatige reeksen te maken. Als je je te veel concentreert op één kleur, kan het onmogelijk worden om sequenties van andere kleuren te voltooien.
 • Als je geen Koning ziet, haast je dan niet om een lege stapel te maken.
 • Je kunt een Aas meteen op een basisstapel leggen omdat een Aas kan voorkomen dat je bij andere kaarten eronder kunt komen.
 • Soms verplaatsen mensen kaarten omdat ze verplaatst kunnen worden. Een kaart moet echter alleen worden verplaatst als je er het spel mee kunt winnen.
 • Probeer sequenties te maken met slechts 2 kleuren in het tableau, zodat je later gemakkelijk kunt coördineren en complete sequenties kunt maken met beide kleuren.

De schoonheid van solitaire

De meeste Solitaire-spellen zijn de moeite waard om te leren en te spelen. De ideale plek om te beginnen is het traditionele Solitaire-spel dat in deze gids wordt beschreven. Als je een paar spelletjes speelt en niet verslaafd raakt aan de prachtige puzzel die elk spel presenteert, zullen we echt verbaasd zijn.

In tegenstelling tot andere kaartspellen is winnen of verliezen volledig gebaseerd op je strategie en vaardigheden. Je hoeft je geen zorgen te maken over geluk of competitie met andere spelers. Je kunt echter wel concurreren met je vorige spellen en zien hoe goed je het hebt gedaan.

Belangrijke punten met betrekking tot de spelregels in Solitaire

Wanneer je Solitaire speelt, speel je niet zomaar een kaartspel, maar een spel van geduld en bewustzijn. Je moet de kaarten op de afvalstapel, het tableau en de fundering in de gaten houden. Het is niet gemakkelijk om Solitaire te winnen, maar het kan wel als je beweegt volgens de Solitaire-doelstelling.

Het kan voor de meeste mensen een hele uitdaging zijn om de kaarten van de hele stapel volgens enkele eenvoudige regels te rangschikken. In feite wordt slechts een klein percentage van de Klondike Solitaire-spellen gewonnen door de spelers. Toch moet je de hoop niet verliezen, want wat we hier hebben uitgelegd zou voldoende moeten zijn om overgebleven kaarten naar de basis te brengen en te winnen.

TERUG NAAR DE INHOUDSOPGAVE

Solitaire spelregels - FAQ's

Voordat je online gaat spelen, beantwoorden we een aantal veelvoorkomende vragen over Solitaire-regels die je moet weten.

Wat zijn de basisregels die ik moet weten voordat ik Klondike Solitaire ga spelen?

Dit spel heeft zeven stapels in het tableau en het aantal kaarten neemt met 1 toe als we van links naar rechts gaan. De eerste stapel heeft één kaart, de tweede stapel heeft twee kaarten, de derde stapel heeft drie kaarten, enzovoort. De voorraad bevat de overgebleven kaarten en vier stapels bevinden zich in de fundering. Je verplaatst kaarten naar de fundering als ze in oplopende volgorde liggen en tot dezelfde kleur behoren.

Waarvoor wordt de trekstapel in Solitaire gebruikt?

De trekstapel of de voorraadstapel wordt gebruikt om kaarten te trekken als je geen zetten kunt zien op het tableau.

Welke kaarten kunnen in Solitaire op een lege stapel worden gelegd?

Je kunt niet meerdere kaarten op lege stapels leggen, want alleen de koning kan op een lege plek worden gelegd.

Hoe kan ik mijn Solitaire-strategie verbeteren?

Lees onze artikelen en volg tips zoals het doen van zetten in het tableau voordat je kaarten trekt, het combineren van alleen 2 kleuren, het overwegen van alternatieve zetten voordat je gaat zetten en je focus houden op het winnen van het spel.

Wat zijn enkele geavanceerde Solitaire-tactieken die ik kan gebruiken om te winnen?

Enkele geavanceerde tactieken zijn het uitstellen van het maken van een lege stapel totdat er een koning wordt onthuld, het creëren van een gelijkmatige volgorde door te focussen op alle kleuren en het kiezen van de juiste kleur van de koning op basis van de beschikbare kaarten.

Wat maakt Solitaire zo uniek en buitengewoon?

Solitaire geeft je de kick om alle verborgen kaarten te ontdekken en ze uiteindelijk naar de basis te verplaatsen. Het kan uren duren om een spel te winnen, maar je zult extatisch zijn als je eindelijk wint. Bovendien kun je door Solitaire te spelen je cognitieve vaardigheden ontwikkelen en je geest actief houden.