JULI 2024

Speel FreeCell Solitaire en ontspan met dit gratis kaartspel

Speel FreeCell Solitaire en neem even pauze van alle stress.

Inleiding tot FreeCell kaartspellen in 2023

Geschreven door: Elizabeth Miller | Laatst bijgewerkt: 08 August 2023 | Fact check door: Robert Moore

VERTROUWDE EXPERT VERTROUWDE EXPERT
Elizabeth's beheersing van Patience, opgebouwd door drie decennia van spelen en grondige studie, heeft haar gepositioneerd als een innovatieve en zeer gerespecteerde expert, vertrouwd door zowel liefhebbers als beginners. Over Elizabeth Miller

FreeCell Solitaire geeft je meer vrijheid en mogelijkheden dan de meeste andere solitairespellen. Je krijgt niet alleen alle kaarten te zien omdat ze open liggen, maar je kunt ook gemakkelijk tot 4 kaarten naar de vier vrije cellen verplaatsen om je te helpen zetten te doen. Deze gids helpt je te begrijpen hoe dit kaartspel wordt gespeeld en maakt het gemakkelijk om elk spel te winnen.

Je kunt het spel ervaren door gratis FreeCell Solitaire en zijn vele spannende variaties hier op Solitairea.com te spelen, zoals:

 • Dubbele FreeCell

 • Drie Decks FreeCell

 • Vier Decks FreeCell

 • Acht uit

 • Bakkersspel

Je hoeft niets te downloaden of te registreren en je kunt gebruik maken van handige functies zoals hints, stappen ongedaan maken en opnieuw doen. Pas het ontwerp van de kaarten aan, houd je winstpercentage bij en verander zelfs de achtergrondkleur als je op onze website speelt. Probeer voor de meest meeslepende ervaring op volledig scherm te spelen.

Complete FreeCell Solitaire-handleiding

Classic FreeCell Solitaire wordt gespeeld met een standaard kaartspel van 52 kaarten en is een aanpassing van Baker's Game. Het cruciale verschil is dat in FreeCell de speelkaarten worden opgebouwd door kleuren af te wisselen. Dit in tegenstelling tot het Baker's Solitaire spel, waar ze per kleur worden opgebouwd.

Bijna alle FreeCell spellen zijn winbaar, met een paar zeldzame uitzonderingen. De kaartrang in FreeCell gaat van Aas tot Koning, waarbij zowel de kleuren als de rang een cruciale rol spelen. Laten we proberen de opzet te begrijpen en hoe je kunt beginnen met het spelen van dit prachtige kaartspel.

Installatie en Aan de slag

Hoe een spelletje FreeCell Solitaire opzetten

Hoe een spelletje FreeCell Solitaire opzetten

Het FreeCell-spel begint met acht kolommen kaarten, waarvan de eerste vier elk zeven kaarten hebben en de laatste vier zes. Alle kaarten die het tableau vormen worden open gedeeld. Het doel van het spel als speler is om de kaarten te verplaatsen naar de thuiscellen of funderingen, zoals ze worden genoemd, waar elke kleur is gerangschikt van Aas naar Koning.

Gebruik indien nodig de vrije cellen als tijdelijke houders voor de laatste kaart in een tafelkolom.

In FreeCell Solitaire zijn er drie soorten stapels:

 1. De Free Cells: Deze vier stapels zijn tijdelijke plaatshouders waar je om het even welke kaart kunt plaatsen.

 2. De funderingen: Op deze vier stapels bouw je elke kleur op van Aas tot Koning.

 3. Het tableau: Bestaat uit acht stapels en is het belangrijkste speelgebied waar het spel begint.

Zoals je kunt zien, lijkt het FreeCell Solitaire-spel erg op wat je ziet in andere klassieke kaartspellen zoals Klondike.

Hoe speel ik FreeCell Solitaire?

Hoe FreeCell Solitaire spelen werkt

Hoe FreeCell Solitaire spelen werkt

De FreeCell Solitaire-spellen combineren geluk en strategie en dagen je uit om de beschikbare kaarten te gebruiken en verschillende zetten te plannen. Met vier vrije cellen aan de linkerkant (meestal) en vier thuiscellen aan de rechterkant (meestal) is het de bedoeling om alle kaarten naar de thuiscellen te verplaatsen.

Je kunt elke onbedekte kaart aan de onderkant van het tableau verplaatsen, waarbij je je aan specifieke regels moet houden (hieronder uitgelegd) als je kaarten naar de basis, vrije cellen of andere tableaukolommen verplaatst.

In de afbeelding hierboven zie je (1,2) dat Azen een basisstapel van dezelfde kleur beginnen en dat dit de enige kaart is die daarheen verplaatst kan worden. Kaarten gesorteerd van Aas tot Koning in afwisselende kleuren kunnen ook worden verplaatst zoals gevisualiseerd (3). In eenvoudige woorden, je kunt een kaart bovenop de andere leggen als het de volgende laagste kaart is en van de tegenovergestelde kleur. Een Harten 3 kan bijvoorbeeld gemakkelijk op een Schoppen 4 worden gelegd.

Basisregels uitgelegd

Gameplay-afbeelding met de basisregels in actie

Gameplay-afbeelding met de basisregels in actie

Hieronder volgen de basisregels van FreeCell die je moet kennen voordat je gaat spelen:

 1. De Ruiten Twee wordt bovenop de Ruiten Aas gelegd als we de stapel van dezelfde kleur aanleggen. Simpel gezegd kun je kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde op de basisstapels stapelen.
 2. Het is toegestaan om meerdere kaarten te verplaatsen als ze de aflopende volgorde volgen en in afwisselende kleuren zijn.
 3. Het gebruik van de vrije cellen stelt een limiet aan het aantal kaarten dat je kunt verplaatsen in het tableau. De limiet is altijd gelijk aan het aantal lege vrije cellen plus één. Dus als je 4 lege vrije cellen hebt, kun je 5 kaarten verplaatsen. Als je maar 1 lege vrije cel hebt, kun je 2 kaarten verplaatsen.
 4. Elke kaart of volgorde van kaarten kan worden verplaatst naar een leeg tableau en wordt ook meegeteld als een vrije cel bij het berekenen van het aantal kaarten dat je kunt verplaatsen.

7 FreeCell Solitaire-strategietips om vaak te winnen

Volg deze zeven tips en trucs van experts om je winstkansen te vergroten in de meeste solitaire spellen die gebaseerd zijn op de regelset van FreeCell:

 1. Bestudeer de lay-out van het tableau zorgvuldig voordat je een zet doet en je strategie ontwikkelt.
 2. Geef prioriteit aan het blootleggen van Azen, Tweeën, enzovoort, omdat deze speelkaarten eerst in de fundering moeten worden gelegd.
 3. Wees voorzichtig met het plaatsen van een kaart in een vrije cel, omdat dit de mobiliteit beperkt. Onthoud dat het vullen van alle vrije cellen je beperkt tot het verplaatsen van slechts 2 kaarten per keer.
 4. Concentreer je op het leegmaken van de kolommen, want die zijn waardevoller dan de vrije cellen. Je kunt een reeks kaarten in een lege kolom plaatsen, waardoor deze veel nuttiger wordt.
 5. Koningen zijn de beste keuze bij het vullen van een lege kolom. Je kunt een lange reeks bouwen op een Koning en het is de laatste kaart die aan de basis moet worden toegevoegd.
 6. Het verplaatsen van een Aas of een twee naar de basis is nooit een fout.
 7. Bouw zoveel mogelijk geordende rijen in het tableau. Het is het beste om slechts twee kleuren te gebruiken om een reeks te bouwen voor het maximale voordeel.

Geavanceerde bewegingen en ingesloten azen

In het onderstaande voorbeeld zie je hoe meer geavanceerde bewegingen plaatsvinden. Laten we eens uitleggen wat er gebeurt als we ons een weg banen door deze expertbewegingen:

Geavanceerde bewegingen en strategie voor dit kaartspel

Geavanceerde bewegingen en strategie voor dit kaartspel

 1. Eerst verplaatsen we de Ruitenvrouw naar een vrije cel om de Klaveren Zeven vrij te maken.
 2. De volgende stap is het plaatsen van Klaveren Drie over Ruiten Vier om een lange rij te maken en de Koning vrij te spelen.
 3. In de derde stap wordt de Schoppenvrouw op de Ruiten Koning gelegd.
 4. Tenslotte wordt de reeks van vier kaarten op de Klaveren Zeven gelegd.

Deze zetten laten zien hoe belangrijk het is om vooruit te denken in het spel, vooral het gebruik van de vrije cellen moet goed overwogen worden zodat je niet vast komt te zitten.

FreeCell - Een gevangen aas vrijspelen

In de afbeelding hieronder zie je een geavanceerde strategie voor het vrijspelen van een vastzittende aas.

FreeCell geavanceerde bewegingen om een gevangen aas te bevrijden!

FreeCell geavanceerde bewegingen om een gevangen aas te bevrijden!

 1. Omdat het ons doel is om de Aas vrij te spelen, verplaatsen we de kaarten in het groen en leggen ze over de Ruiten Acht.
 2. De Hartenboer wordt natuurlijk over de Schoppenvrouw gelegd.
 3. Tot slot wordt de vrije Schoppenaas naar de fundering verplaatst.

Zoals hierboven te zien is, kun je je concentreren op het vrijgeven van de Azen zodat er vooruitgang kan worden geboekt. Als je de Azen gevangen houdt, wordt het onmogelijk om het spel te winnen.

Geschiedenis en het doel van FreeCell spelen

Paul Alfille, werkzaam aan de Universiteit van Illinois, vond het FreeCell-spel uit in 1978 en creëerde de eerste gecomputeriseerde versie. Na verloop van tijd ontstonden er verschillende varianten, waarvan de klassieke versie tegenwoordig het populairst is. FreeCell is dus een relatief nieuwe variant van Solitaire. Het is echter een van de populairste kaartspellen geworden vanwege het hoge winstpercentage en de eenvoudigere gameplay.

Het uiteindelijke doel voor spelers van FreeCell Solitaire is om alle vier de kleuren in de basis op te bouwen, elk in volgorde van Aas tot Koning. Het is niet gemakkelijk om het spel te winnen, vooral niet als iemand die nog moet leren spelen. Wees niet bang om fouten te maken en gebruik de knop Ongedaan maken zo vaak als je wilt. Probeer verschillende ideeën uit en kijk wat er gebeurt.

Hoe meer je experimenteert, hoe makkelijker het zal zijn om patronen te herkennen en op een natuurlijke manier de juiste zetten te doen. Uiteraard staan wij hier bij Solitairea.com altijd klaar om u nuttige tips te geven en uw twijfels weg te nemen.

Hoe win je het spel? Maak de 4 stapels met dezelfde kaarten, gesorteerd van Aas tot Koning.

Hoe win je het spel? Maak de 4 stapels met dezelfde kaarten, gesorteerd van Aas tot Koning.

TERUG NAAR DE INHOUDSOPGAVE

Veelgestelde vragen over FreeCell Solitaire

Hier zijn de meest gestelde vragen over FreeCell kaartspel van onze lezers en spelers:

Welke andere kaartspellen lijken op FreeCell?

Spider Solitaire Online en Classic Solitaire (Klondike) zijn kaartspellen van topklasse die je tegen jezelf kunt spelen. Ze zijn gecategoriseerd als geduldspellen, net als FreeCell Solitaire.

Zijn er andere populaire versies van het speltype FreeCell Solitaire?

Ja, er zijn verschillende versies van FreeCell Solitaire met verschillende aantallen vrije cellen, kolommen en kaartspellen. Sommige varianten gebruiken twee kaartspellen, terwijl andere het aantal kolommen of vrije cellen veranderen om de uitdaging te vergroten. Het spel van Baker is ook een optie die je kunt spelen.

Zijn de meeste FreeCell spellen te winnen of is het een mythe?

Dit is geen mythe, want bijna elk FreeCell-spel dat je online speelt is te winnen, met slechts een paar uitzonderingen. Het vereist nog steeds strategie en focus op het behalen van de winst omdat slechts één fout kan resulteren in verlies.

Is het spelen van FreeCell Solitaire tijdverspilling of heeft het verborgen voordelen?

FreeCell Solitaire is het proberen waard vanwege de leuke en hersentrainende aspecten. Als regelmatige speler helpt het je om kritisch denken, strategisch denken en probleemoplossende vaardigheden te verbeteren. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat het spelen van FreeCell onderscheid kan maken tussen mensen met geheugenproblemen en cognitief gezonde senioren als het wordt gecombineerd met algoritmen voor het beoordelen van cognitieve prestaties.

Waar komt FreeCell Solitaire vandaan?

Paul Alfille introduceerde FreeCell in 1978 aan de Universiteit van Illinois. Het werd populair in 1991 toen het voorgeïnstalleerd werd op Windows computers. Er zijn 1,75 x 10^64 mogelijke spellen, waardoor het onmogelijk is om alle deals te leren.

Hoe beïnvloedt het spelen van FreeCell Solitaire je hersenen?

FreeCell is goed voor de hersenen, omdat het probleemoplossend vermogen, kritisch denken en strategische denkvaardigheden stimuleert. Uit een onderzoek van het Oregon Center for Aging & Technology bleek bovendien dat het spelen van FreeCell kan helpen bij het identificeren van personen met geheugenproblemen.

In hoe weinig zetten kan een speler een spelletje FreeCell Solitaire winnen?

Het minimum aantal zetten dat nodig is om een FreeCell-spel te verslaan varieert afhankelijk van de kaarten die gedeeld worden. Op basis van een analyse van duizenden spellen is het echter mogelijk om in sommige gevallen met een minimum van 48 zetten te winnen. Nu u FreeCell Solitaire begrijpt, kunt u op Solitairea.com spelen om te genieten van dit klassieke spel en zijn vele variaties. Ervaar de spanning van de uitdaging en profiteer van de cognitieve voordelen terwijl u een geweldige tijd beleeft.