Solitaire FreeCell Solitaire
Geschreven door: Elizabeth Miller | Laatst bijgewerkt: 03 September 2024 | Fact check door: Robert Moore
FreeCell Solitaire geeft je meer vrijheid en mogelijkheden dan de meeste andere solitairespellen. Je krijgt niet alleen alle kaarten te zien omdat ze open liggen, maar je kunt ook gemakkelijk tot 4 kaarten naar de vier vrije cellen verplaatsen om je te helpen zetten te doen. Deze gids helpt je te begrijpen hoe dit kaartspel wordt gespeeld en maakt het gemakkelijk om elk spel te winnen.
Je kunt het spel ervaren door gratis FreeCell Solitaire en zijn vele spannende variaties hier op Solitairea.com te spelen, zoals:
Dubbele FreeCell
Drie Decks FreeCell
Vier Decks FreeCell
Acht uit
Bakkersspel
Je hoeft niets te downloaden of te registreren en je kunt gebruik maken van handige functies zoals hints, stappen ongedaan maken en opnieuw doen. Pas het ontwerp van de kaarten aan, houd je winstpercentage bij en verander zelfs de achtergrondkleur als je op onze website speelt. Probeer voor de meest meeslepende ervaring op volledig scherm te spelen.
Classic FreeCell Solitaire wordt gespeeld met een standaard kaartspel van 52 kaarten en is een aanpassing van Baker's Game. Het cruciale verschil is dat in FreeCell de speelkaarten worden opgebouwd door kleuren af te wisselen. Dit in tegenstelling tot het Baker's Solitaire spel, waar ze per kleur worden opgebouwd.
Bijna alle FreeCell spellen zijn winbaar, met een paar zeldzame uitzonderingen. De kaartrang in FreeCell gaat van Aas tot Koning, waarbij zowel de kleuren als de rang een cruciale rol spelen. Laten we proberen de opzet te begrijpen en hoe je kunt beginnen met het spelen van dit prachtige kaartspel.
Het FreeCell-spel begint met acht kolommen kaarten, waarvan de eerste vier elk zeven kaarten hebben en de laatste vier zes. Alle kaarten die het tableau vormen worden open gedeeld. Het doel van het spel als speler is om de kaarten te verplaatsen naar de thuiscellen of funderingen, zoals ze worden genoemd, waar elke kleur is gerangschikt van Aas naar Koning.
Gebruik indien nodig de vrije cellen als tijdelijke houders voor de laatste kaart in een tafelkolom.
In FreeCell Solitaire zijn er drie soorten stapels:
De Free Cells: Deze vier stapels zijn tijdelijke plaatshouders waar je om het even welke kaart kunt plaatsen.
De funderingen: Op deze vier stapels bouw je elke kleur op van Aas tot Koning.
Het tableau: Bestaat uit acht stapels en is het belangrijkste speelgebied waar het spel begint.
Zoals je kunt zien, lijkt het FreeCell Solitaire-spel erg op wat je ziet in andere klassieke kaartspellen zoals Klondike.
De FreeCell Solitaire-spellen combineren geluk en strategie en dagen je uit om de beschikbare kaarten te gebruiken en verschillende zetten te plannen. Met vier vrije cellen aan de linkerkant (meestal) en vier thuiscellen aan de rechterkant (meestal) is het de bedoeling om alle kaarten naar de thuiscellen te verplaatsen.
Je kunt elke onbedekte kaart aan de onderkant van het tableau verplaatsen, waarbij je je aan specifieke regels moet houden (hieronder uitgelegd) als je kaarten naar de basis, vrije cellen of andere tableaukolommen verplaatst.
In de afbeelding hierboven zie je (1,2) dat Azen een basisstapel van dezelfde kleur beginnen en dat dit de enige kaart is die daarheen verplaatst kan worden. Kaarten gesorteerd van Aas tot Koning in afwisselende kleuren kunnen ook worden verplaatst zoals gevisualiseerd (3). In eenvoudige woorden, je kunt een kaart bovenop de andere leggen als het de volgende laagste kaart is en van de tegenovergestelde kleur. Een Harten 3 kan bijvoorbeeld gemakkelijk op een Schoppen 4 worden gelegd.
Hieronder volgen de basisregels van FreeCell die je moet kennen voordat je gaat spelen:
Volg deze zeven tips en trucs van experts om je winstkansen te vergroten in de meeste solitaire spellen die gebaseerd zijn op de regelset van FreeCell:
In het onderstaande voorbeeld zie je hoe meer geavanceerde bewegingen plaatsvinden. Laten we eens uitleggen wat er gebeurt als we ons een weg banen door deze expertbewegingen:
Deze zetten laten zien hoe belangrijk het is om vooruit te denken in het spel, vooral het gebruik van de vrije cellen moet goed overwogen worden zodat je niet vast komt te zitten.
In de afbeelding hieronder zie je een geavanceerde strategie voor het vrijspelen van een vastzittende aas.
Zoals hierboven te zien is, kun je je concentreren op het vrijgeven van de Azen zodat er vooruitgang kan worden geboekt. Als je de Azen gevangen houdt, wordt het onmogelijk om het spel te winnen.
Paul Alfille, werkzaam aan de Universiteit van Illinois, vond het FreeCell-spel uit in 1978 en creëerde de eerste gecomputeriseerde versie. Na verloop van tijd ontstonden er verschillende varianten, waarvan de klassieke versie tegenwoordig het populairst is. FreeCell is dus een relatief nieuwe variant van Solitaire. Het is echter een van de populairste kaartspellen geworden vanwege het hoge winstpercentage en de eenvoudigere gameplay.
Het uiteindelijke doel voor spelers van FreeCell Solitaire is om alle vier de kleuren in de basis op te bouwen, elk in volgorde van Aas tot Koning. Het is niet gemakkelijk om het spel te winnen, vooral niet als iemand die nog moet leren spelen. Wees niet bang om fouten te maken en gebruik de knop Ongedaan maken zo vaak als je wilt. Probeer verschillende ideeën uit en kijk wat er gebeurt.
Hoe meer je experimenteert, hoe makkelijker het zal zijn om patronen te herkennen en op een natuurlijke manier de juiste zetten te doen. Uiteraard staan wij hier bij Solitairea.com altijd klaar om u nuttige tips te geven en uw twijfels weg te nemen.
TERUG NAAR DE INHOUDSOPGAVE
Hier zijn de meest gestelde vragen over FreeCell kaartspel van onze lezers en spelers:
Spider Solitaire Online en Classic Solitaire (Klondike) zijn kaartspellen van topklasse die je tegen jezelf kunt spelen. Ze zijn gecategoriseerd als geduldspellen, net als FreeCell Solitaire.
Ja, er zijn verschillende versies van FreeCell Solitaire met verschillende aantallen vrije cellen, kolommen en kaartspellen. Sommige varianten gebruiken twee kaartspellen, terwijl andere het aantal kolommen of vrije cellen veranderen om de uitdaging te vergroten. Het spel van Baker is ook een optie die je kunt spelen.
Dit is geen mythe, want bijna elk FreeCell-spel dat je online speelt is te winnen, met slechts een paar uitzonderingen. Het vereist nog steeds strategie en focus op het behalen van de winst omdat slechts één fout kan resulteren in verlies.
FreeCell Solitaire is het proberen waard vanwege de leuke en hersentrainende aspecten. Als regelmatige speler helpt het je om kritisch denken, strategisch denken en probleemoplossende vaardigheden te verbeteren. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat het spelen van FreeCell onderscheid kan maken tussen mensen met geheugenproblemen en cognitief gezonde senioren als het wordt gecombineerd met algoritmen voor het beoordelen van cognitieve prestaties.
Paul Alfille introduceerde FreeCell in 1978 aan de Universiteit van Illinois. Het werd populair in 1991 toen het voorgeïnstalleerd werd op Windows computers. Er zijn 1,75 x 10^64 mogelijke spellen, waardoor het onmogelijk is om alle deals te leren.
FreeCell is goed voor de hersenen, omdat het probleemoplossend vermogen, kritisch denken en strategische denkvaardigheden stimuleert. Uit een onderzoek van het Oregon Center for Aging & Technology bleek bovendien dat het spelen van FreeCell kan helpen bij het identificeren van personen met geheugenproblemen.
Het minimum aantal zetten dat nodig is om een FreeCell-spel te verslaan varieert afhankelijk van de kaarten die gedeeld worden. Op basis van een analyse van duizenden spellen is het echter mogelijk om in sommige gevallen met een minimum van 48 zetten te winnen. Nu u FreeCell Solitaire begrijpt, kunt u op Solitairea.com spelen om te genieten van dit klassieke spel en zijn vele variaties. Ervaar de spanning van de uitdaging en profiteer van de cognitieve voordelen terwijl u een geweldige tijd beleeft.