JULI 2024

Speel Mahjong Solitaire en geniet van het gratis tegels spel

Speel Mahjong Solitaire gratis online en geniet van

Mahjong gratis online en in volledig scherm spelen

Geschreven door: Robert Moore | Laatst bijgewerkt: 10 August 2023 | Fact check door: Elizabeth Miller

VERTROUWDE EXPERT VERTROUWDE EXPERT
Met 30 jaar ervaring is Robert Moore een ervaren autoriteit op het gebied van Patience en Mahjong, na zich diep te hebben verdiept in de regels en geavanceerde strategieën van deze klassieke spellen. Over Robert Moore

Mahjong Solitaire is een tegelspel dat is geïnspireerd op het klassieke Chinese Mahjong-spel. Het kost je minder dan twee minuten om de basisbeginselen van dit spel voor één speler te begrijpen, waarbij het doel is om alle tegels weg te spelen door ze aan elkaar te koppelen.

Het verrassende is dat dit spel geen speelkaarten gebruikt, en toch wordt het beschouwd als een variant van Solitaire. De reden daarvoor is dat dit een spel voor één speler is, net als Solitaire, maar met tegels in plaats van kaarten. Gooi jezelf in eindeloze rondes Mahjong Solitaire, gratis beschikbaar op Solitairea.com - Ons gratis kaartspel en onze gratis app bieden je de volgende verbeteringen in Mahjong Solitaire:

 • Onbeperkte Mahjong Solitaire Gameplay

 • Alleen winnende spellen optie

 • Bewegingen ongedaan maken en opnieuw doen

 • Tegels herschikken

Wat is een Mahjong Solitaire

Afbeelding die laat zien hoe Mahjong Solitaire eruitziet.

Afbeelding die laat zien hoe Mahjong Solitaire eruitziet.

Mahjong Solitaire is een heel boeiend strategie- en puzzelspel voor één speler dat net zo ontspannend is als gewone Solitaire geduldspellen. Het kan zowel online als met fysieke tegels worden gespeeld. Hoewel het zijn naam deelt met het klassieke spel "Mahjong" voor vier spelers, hebben de twee spellen duidelijk verschillende indelingen en regels.

Mahjong is een spel voor meerdere spelers waarbij gebruik wordt gemaakt van tegels, en het lijkt veel op rummy. Mahjong Solitaire is in essentie een spel waarbij de tegels bij elkaar passen. Je hoeft alleen maar twee bij elkaar passende tegels te vinden en ze aan elkaar te koppelen om vooruitgang te boeken in dit unieke spel. Om het spannend te maken, heb je een beperkte tijd om alle tegels weg te spelen, anders is het spel verloren.

Hoe Mahjong Solitaire spelen

Hier zien we de prachtige tegels in het spel.

Hier zien we de prachtige tegels in het spel.

Als speler in de standaard Mahjong Solitaire-spellen is het de bedoeling om het speelveld leeg te spelen door identieke tegels aan elkaar te koppelen. Richt je eerst op de zichtbare tegels aan de bovenkant en zijkanten, want alleen deze kunnen worden gekoppeld. Als je twee dezelfde tegels wilt combineren, moet je één tegel selecteren en een andere passende tegel selecteren om ze allebei uit het speelgebied te verwijderen.

Mahjongtegels die gepaard kunnen worden, moeten open zijn van links of rechts en mogen niet bedekt zijn door andere tegels. Als er geen zetten meer beschikbaar zijn, kun je de tegels in sommige versies tot 5 keer herschikken.

De tegels hebben dezelfde kleuren als speelkaarten en zijn als volgt:

 • Karakter

 • Cirkel

 • Bamboe

 • Seizoen

 • Draak

 • Wind

 • Bloem

Tijdens het spelen zijn de bloemen en seizoenen de enige combinaties waarvoor geen exact paar nodig is. Elke combinatie van deze stenen wordt geaccepteerd als een paar, omdat er maar één bestaat. Je kunt ze zien als de Jokers van het klassieke kaartspel.

Het tegelspel staat ook bekend als Mahjongg Solitaire en Mahjong Game.

De regels uitgelegd

Slechts enkele tegels kunnen worden geselecteerd en gematcht

Slechts enkele tegels kunnen worden geselecteerd en gematcht

Zoals uitgelegd moet je bij Mahjong Solitaire paren van tegels uit een lay-out met meerdere lagen combineren en verwijderen. Er zijn echter verschillende spelregels die het spel zo boeiend en veeleisend maken:

 • De beginopstelling moet uit vier lagen bestaan, waardoor het spel moeilijker wordt doordat de tegels verborgen en ingesloten zijn.

 • Alleen 'vrije' tegels kunnen worden gekoppeld, wat betekent dat ze geen tegel direct links of rechts van zich mogen hebben of erop gestapeld mogen zijn.

 • Tegels die aan elkaar gekoppeld kunnen worden, moeten identiek zijn in aantal en kleur, behalve de'seizoenen' en 'bloemen' tegels, die onbeperkt aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

 • Je kunt de stenen ook schudden als je het moeilijk vindt om zetten te zien. Met Solitairea kun je onbeperkt schudden, zodat je nooit zonder opties komt te zitten.

Mahjong Solitaire-afbeelding met een typische selectie tegels.

Mahjong Solitaire-afbeelding met een typische selectie tegels.

Hoe te winnen

Om een spelletje Mahjong Solitaire te winnen, moet je als speler het speelveld leegmaken door alle 144 tegels te matchen en weg te spelen. Maar de sleutel tot succes ligt in het bedenken van een doordachte strategie en niet alleen in het matchen van zichtbare paren.

Hier zijn enkele tips om vaker te winnen:

 • Begin met het bekijken van de verschillende tegels die vrij zijn en zoek de paren die bij elkaar passen.
 • Verwijder eerst de bovenste stenen om de meeste stenen onderin vrij te spelen.
 • Denk niet aan slechts één zet, maar denk een paar zetten vooruit. Als je ooit hebt geschaakt, zie dit dan als een schaakspel of een puzzel waarbij je een aantal nauwkeurige zetten moet doen voordat je wint.
 • Probeer altijd eerst de tegels te verwijderen die de meeste stenen blokkeren.
 • Tot slot moet je genieten van het spel en vertrouwen hebben in het proces, want vroeg of laat zul je een expert worden.
Het Mahjongspel is gewonnen als alle tegels zijn verwijderd

Het Mahjongspel is gewonnen als alle tegels zijn verwijderd

Mahjong Solitaire scoresysteem

Hoewel een 'overwinning' in Mahjong Solitaire afhangt van het leegmaken van het speelgebied, bevatten veel spelversies ook puntensystemen. Met deze scoremethodes kunnen spelers hun records betwisten of tegen anderen strijden. Verschillende spellen kunnen verschillende scorecriteria gebruiken met enkele gemeenschappelijke factoren. Afhankelijk van de versie van Mahjong die je speelt, kan het volgende worden gebruikt om je score te bepalen:

 • De tijd die je nodig hebt om alle stenen te verwijderen

 • Het aantal shuffles in het spel

 • Het aantal stenen dat je hebt verwijderd

Als je deze aspecten van het spel onder de knie hebt, ben je al snel op weg om een Mahjong Solitaire-expert te worden!

Je Mahjong Solitaire-strategie ontwikkelen

Afbeelding die laat zien hoe je je zetten kunt plannen om een winnende strategie te ontwikkelen.

Afbeelding die laat zien hoe je je zetten kunt plannen om een winnende strategie te ontwikkelen.

Mahjong Solitaire vereist strategisch denken, concentratie en planning. Je moet overeenkomende tegels verwijderen en tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden voor overeenkomsten openen. Hier zijn enkele dingen die je moet onthouden tijdens het spelen van dit spel:

 • Concentreer je niet alleen op de bovenste tegels, want dan kunnen andere tegels bedekt blijven en verlies je het spel. Zelfs als je herschikt, heb je soms hulp nodig om tegels te matchen.
 • Als beginner raden we je aan je geen zorgen te maken over de tijd. Concentreer je gewoon op het maken van de juiste zetten en het verbeteren van je spelinzicht. Je snelheid zal met de tijd vanzelf verbeteren.
 • Het herkennen en ontgrendelen van "sloten" is cruciaal voor succes. Sommige passende tegels worden op elkaar gestapeld en je moet een manier vinden om meer tegels vrij te spelen door deze sloten op te lossen. Hierdoor kun je meer zetten doen.
 • Soms heb je 3 dezelfde tegels. In dat geval moet je altijd de tegels combineren die de meeste mogelijkheden bieden.
 • De tegels op de horizontale lijnen zijn het moeilijkst om weg te spelen, dus let daar goed op.
Naarmate je vordert, zijn er minder tegels over om weg te spelen in Mahjong Solitaire.

Naarmate je vordert, zijn er minder tegels over om weg te spelen in Mahjong Solitaire.

Mahjong Solitaire lijkt in eerste instantie misschien een gemakkelijk spel, maar als je je aandacht verliest, kun je snel vast komen te zitten. Blijf mentaal voorbereid en plan verschillende zetten van tevoren. Sommige paren lijken voor de hand liggende keuzes, maar ze kunnen misleidend zijn. Het doel is om het aantal beschikbare zetten te vergroten, zodat je flexibeler kunt bewegen.

Het is ook essentieel om op de gelijkenis van de karakters te letten, want die kunnen je gemakkelijk misleiden. Je hoeft je echter geen zorgen te maken over het ontwikkelen van je visuele geheugen, want als je dit spel regelmatig speelt, verbetert het automatisch.

Al met al is Mahjong Solitaire de perfecte mix van twee iconische spellen en een van de eenvoudigste en meest verslavende Solitaire-spellen die je kunt spelen. Wacht dus niet en begin Mahjong Solitaire hier bij Solitairea gratis te spelen.

TERUG NAAR DE INHOUDSOPGAVE

Mahjong Solitaire FAQ

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over Mahjong Solitaire:

Wat zijn de Mahjong Solitaire termen die ik moet kennen?

Er zijn drie soorten tegels die je moet kennen:

 • De eerste zijn de stenen die bij elkaar passen en uit het spel kunnen worden verwijderd.
 • De tweede zijn de open tegels die rechts noch links een tegel hebben. Er mag ook geen tegel bovenop liggen.
 • De laatste is de geblokkeerde tegel die niet verplaatst kan worden zonder andere tegels te verplaatsen.
Als je deze drie goed kent en begrijpt, hoef je verder niet veel te leren om goed te kunnen spelen.

Wat is het verschil tussen Mahjong Solitaire en traditioneel Mahjong?

Hoewel beide spellen dezelfde set gedecoreerde tegels hebben, is Mahjong Solitaire een gelijkaardig spel voor één speler, terwijl traditioneel Mahjong een tafelspel is voor vier spelers waarbij spelers een winnende hand van zeven tegels proberen te verzamelen door telkens één tegel te pakken en weg te leggen.

Hoe lang duurt een spelletje Mahjong Solitaire?

De duur van een Mahjong Solitaire-spel hangt af van de ervaring en vaardigheid van de speler. Ervaren spelers kunnen het tableau in ongeveer 10 minuten leegspelen, terwijl beginners er langer over kunnen doen als ze de kneepjes van het vak leren, strategieën ontwikkelen en paren efficiënter vinden.

Is Mahjongg Solitaire anders dan het gewone spel?

Nee, het spel heeft op sommige websites een nieuwe naam gekregen met twee G's aan het einde van de naam om het nieuw te laten klinken en mensen het in verband te brengen met E-sports.