APRIL 2024

Speel Classic Solitaire en dompel je onder in het originele spel

Classic Solitaire is de beste manier om te ontspannen en plezier te hebben.

Gids om de klassieke solitairespellen onder de knie te krijgen

Geschreven door: Robert Moore | Laatst bijgewerkt: 21 August 2023 | Fact check door: Elizabeth Miller

VERTROUWDE EXPERT VERTROUWDE EXPERT
Met 30 jaar ervaring is Robert Moore een ervaren autoriteit op het gebied van Patience en Mahjong, na zich diep te hebben verdiept in de regels en geavanceerde strategieën van deze klassieke spellen. Over Robert Moore

Misschien sta je aan het begin van je reis in de wereld van Solitaire of ken je alle fijne kneepjes van het spel al. Toch kun je niet ontkennen dat dit spel prachtig is en een van die zeldzame spellen die verschillende cognitieve voordelen opleveren.

Vandaag bekijken we het klassieke kaartspel Solitaire, dat bekend is onder vele namen zoals Patience en Free Klondike Solitaire.

Klassieke Solitaire-spellen of Patience-spellen zitten vol mogelijkheden en je zult ze allemaal proberen te verkennen om te winnen. Het maakt niet uit hoe goed je bent; dit spel kan je verrassen. De belangrijkste reden om Solitaire te spelen moet echter altijd plezier hebben en je hersenen stimuleren.

Klassiek kaartspel Solitaire

Er is maar één manier om een klassiek solitairespel te winnen: door alle kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde van Aas tot Koning naar de basisstapel te schuiven. Uiteindelijk moet je 4 stapels kaarten hebben van Aas tot Koning van de 4 kleuren in een standaard kaartspel.

Het lijkt misschien een eenvoudige taak, maar je zult je realiseren hoe uitdagend en interessant het kan zijn als je begint met het stapelen van de kaarten.

Klassiek kaartspel

Als je Classic Solitaire online wilt leren spelen, moet je beginnen met de opstelling. In de klassieke versie heeft het tableau zeven stapels kaarten. De eerste stapel heeft 1 kaart en als je van links naar rechts gaat, neemt het aantal kaarten met 1 toe zodat de zevende stapel 7 kaarten heeft.

Je kunt de bovenste kaart van elke stapel met de beeldzijde naar boven leggen en de overige kaarten moet je met de beeldzijde naar beneden leggen. Naast het tableau zijn er 4 basisstapels, een voorraadstapel om kaarten te trekken en een afvalstapel voor getrokken kaarten.

Solitaire spelen - De gameplay

Net als elk ander solitairespel wordt ook dit spel gespeeld door kaarten te verplaatsen. Het addertje onder het gras is dat je een kaart alleen op een andere kaart kunt leggen als het de op één na laagste kaart is en tot de tegenovergestelde kleur behoort. Een schoppen-6 kan dus op een harten-7 worden gelegd. Je kunt de reeks voortzetten door een 5 ruiten of harten op de 6 schoppen te leggen.

De bovenstaande regels gelden voor het tableau, maar de basis is anders. Alle kaarten in de basis moeten de oplopende volgorde volgen en van dezelfde kleur zijn.

Als je geen zet kunt vinden in het tableau, klik je op de voorraad om een kaart te trekken. De getrokken kaart zal deel uitmaken van de aflegstapel totdat je een manier vindt om hem te verplaatsen.

Klassiek patience online spelen

Je zult genieten van het spelen van Classic Solitaire online met wat lichte muziek. De muziek is niet noodzakelijk, maar kan een prachtige aanvulling zijn op een activiteit die je geest scherp houdt.

Het is altijd spannend om na te denken en verschillende strategieën uit te proberen en zo goed te worden dat je de zetten meteen herkent.

Classic Solitaire is een van die zeldzame spellen die je jarenlang met plezier kunt spelen. Naast de mechaniek van het spel biedt Classic Solitaire een perfecte balans tussen ontspanning en mentale stimulatie. Het is een spel met een combinatie van eenvoud, strategie, geluk en geduld. en heerlijk onverwachte wendingen, waardoor het zo boeiend is.

Klassiek solitairespel

Slechts een paar spellen zoals voetbal, schaken en tennis kunnen de harten van miljoenen mensen over de hele wereld opeisen. Eerlijk gezegd is het niet te ver gezocht om Classic Solitaire ook in deze categorie te plaatsen. Als je ons niet gelooft, kun je het aan elke willekeurige persoon vragen die je tegenkomt en misschien hebben ze wel eens van Solitaire gehoord of het zelfs gespeeld.

Het spannende aan de klassieke versie van Solitaire is dat je het in enkele minuten kunt leren spelen. Maar zelfs mensen die het al tientallen jaren spelen, kunnen niet elk spel winnen.

Het geheim van dit geweldige spel is dat zelfs als je perfecte zetten doet, je niet elk spel kunt winnen. Je weet nooit of je gaat winnen of niet totdat alles voorbij is. Zo is dit spel nu eenmaal en daarom is het zo spannend om het te spelen.

Solitaire en geduldspellen spelen

Als je een nieuw spel begint, is het gemakkelijk om zetten te vinden. De eerste paar minuten zijn een makkie, maar je geluk kan opraken en je kunt vast komen te zitten. Professionele spelers van Solitaire zijn al bekend met wat we hier bespreken, omdat ze weten dat dit spel gemaakt is om je geduld op de proef te stellen.

Er is maar één goede zet nodig en je bent in een mum van tijd weer op het juiste pad.

Langzaam zul je geavanceerde patroonherkenningsvaardigheden ontwikkelen en ook alle strategieën onder de knie krijgen die nodig zijn om uit te blinken in Solitaire. Vergeet niet om altijd te beginnen met het verplaatsen van kaarten op de tableaustapels voordat je iets uit de voorraad trekt.

Klondike Solitaire: Het originele kaartspel

Solitaire is echt een spel met onbeperkte mogelijkheden, zelfs als het gaat om het maken van variaties. FreeCell, Pyramid, Gold, Free Spider, Yukon, Canfield en Forty Thieves zijn slechts enkele varianten van Solitaire. Misschien is er wel een nieuwe variatie gemaakt tegen de tijd dat je klaar bent met het lezen van dit artikel.

Elke speler die goed is in klassiek solitaire kan veel plezier beleven door andere variaties te proberen. Zodra je een ervaren speler van Classic Solitaire bent, zal de wereld van Solitaire je verwelkomen en zal je het gemakkelijk vinden om om het even welke variatie van het spel te spelen.

Solitaire.com is er voor jou zodat je je nooit alleen of in de war voelt terwijl je de wereld van Solitaire verkent. Onze experts hebben ontelbare uren besteed aan het beheersen van alle varianten van het spel, en ze zullen je helpen om elke variant van Solitaire die je interessant vindt onder de knie te krijgen. Het maakt niet uit hoe ervaren je bent; wij brengen je spel naar het volgende niveau.

Belangrijke punten over Solitaire Classic

Solitaire is geen spel waarbij kaarten in dalende volgorde worden gelegd en vervolgens in stijgende volgorde. Solitaire is een spel waarin geluk, strategie, geduld, vaardigheid en vastberadenheid samenkomen. Aan de oppervlakte is het een spel van kaarten verplaatsen, maar in werkelijkheid is het een spel om je cognitieve vaardigheden en geduld te verbeteren.

Classic Solitaire staat boven de rest van de varianten, en daar kunnen veel redenen voor zijn, zoals de eenvoudige gameplay of lay-out. Je moet dus niet langer wachten en Classic Solitaire gaan spelen, want dit zal zeker een van je go-tos zijn als je vermaak nodig hebt en je verveling voor altijd wilt tegengaan.

TERUG NAAR DE INHOUDSOPGAVE

Klassiek patience - FAQ's

Nu zullen we enkele vragen beantwoorden die je misschien hebt over Classic Solitaire.

Wat is het doel van het spelen van Classic Solitaire?

Je volgt de regels van het spel en probeert kaarten van dezelfde kleur in oplopende volgorde van Aas tot Koning op de basisstapels te leggen. Als je alle basisstapels met kaarten hebt gevuld, win je het spel.

Hoe stel ik de lay-out in Classic Solitaire in?

Begin vanaf links en leg één kaart op de eerste stapel, en blijf kaarten leggen gelijk aan het aantal van de stapel. Stop wanneer je 7 kaarten op de zevende stapel hebt gelegd om het maken van het tableau te voltooien. De overgebleven 24 kaarten gaan naar de voorraad, en 4 funderingsstapels blijven boven het tableau. Draai alle bovenste kaarten op de tableaustapels om en begin met spelen.

Wat zijn de regels voor het verplaatsen van kaarten in Classic Solitaire?

Als je kaarten in het tableau verplaatst, kun je een kaart bovenop een andere kaart leggen als deze van de tegenovergestelde kleur is en de aflopende volgorde volgt. Een schoppen-3 kan bijvoorbeeld gemakkelijk op een harten-4 worden gelegd.

Wat bedoel je met de voorraad- en afvalstapel in Classic Solitaire?

De voorraad bevat de kaarten die overblijven na het maken van het tableau. Afhankelijk van de variant van Solitaire kunnen er één tot drie kaarten uit de voorraad worden getrokken. De kaarten die uit de voorraad worden getrokken, worden op de afvalstapel gelegd.

Waarom is strategie belangrijk om te winnen in Classic Solitaire?

Zoals brandstof belangrijk is om een auto te laten rijden, is strategie belangrijk om te winnen in Solitaire. Zonder de juiste strategie kun je gemakkelijk verdwalen en zetten doen die winnen onmogelijk maken.

Wat zijn nog meer spannende varianten van solitaire dan klassiek solitaire?

Iedereen heeft zijn eigen favorieten, maar wij raden aan om Spider, FreeCell, Pyramid en Forty Thieves te proberen. Je moet zoveel mogelijk varianten proberen voordat je beslist welke het beste bij je passen.